top of page
Viden, erfaring og naturlig sundhed

Det er min store fornøjelse at invitere dig med på opdagelse i din krops naturlige sundhed. Mit afsæt er først og fremmest den viden, jeg har erhvervet gennem mine dybdegående uddannelser, min mangeårige erfaring fra mit eget liv, en stærk intuition, samt en dybt integreret sanselighed, som jeg har med mig fra mit liv som keramiker, og arbejde med jord og planter.

Jeg glæder mig til at tage dig med på en personlig sundhedsrejse, hvor jeg giver dig redskaberne, og hvor du tager både ansvaret og æren for dine forandringer. Med Mad er Medicin inviterer jeg dig tilbage til ejerskabet af din personlige og naturlige sundhed.

Mit mantra:
Lad maden være din medicin

Jeg er uddannet Ernæringsterapeut ved "Center for Ernæring og Terapi" i København, og Phytoterapeut (urteterapeut) fra "Urteskolen", som ligger i Århus/København. Jeg har altid syntes, at det var super spændende at få viden om alle kroppens funktioner, og er stadig fascineret af, hvor stor indflydelse kosten kan have på, om kroppen trives - og dermed, om jeg trives. Det hænger måske sammen med, at jeg selv har mærket store positive forandringer i mit liv ved at ændre min kost. 

Da jeg var først i tyverne, havde jeg mange forskellige symptomer, som jeg dengang troede var en uundgåelig del af at være mig.

Jeg oplevede at lide af forstoppelse, oppustethed, ondt i maven og kuldskærhed - jeg havde konstant iskolde hænder og fødder. Jeg havde ondt i mine led og øjne, og døjede med underlivsbetændelse, bihulebetændelse, træthed og modløshed. Alle disse tilstande afskrev jeg som "ingenting", eller "det er der nok ikke noget at gøre ved". Det var lige indtil jeg gik på opdagelse i kostens verden.

Hippokrates sagde, ”Lad maden være din medicin, og medicinen være din mad”.

Hvis jeg skal pege på et mantra, som jeg arbejder ud fra, må det være det. I mine sessioner og undervisning, bruger jeg kosten som et terapeutisk redskab til at afhjælpe forskellige lidelser og symptomer. Med urterne, som jeg også bruger, handler det om at stimulere forskellige organer og systemer i kroppen gennem planternes virksomme stoffer. Tænk, at vi med så enkle og helt naturlige midler kan gøre en kæmpe forskel for os selv, og for, hvordan vi har det. Tænk, at jeg, som terapeut, kan hjælpe andre med at opdage, at de selv kan gøre en stor forskel for deres egen sundhed og trivsel.

Her kan du læse, når jeg fortæller om min tilgang til sundhed, mit forhold til naturen og om, hvordan de to hænger uløseligt sammen. Læs også om mit syn på det at arbejde med mennesker, og om, hvordan mit liv som kunstner har hjulpet mig med at finde ydmyghed og tålmodighed.

Min personlige historie:
Om sanselighed, natur, viden og intuition
Ernærings- og urteterapeut Hanne Hansen
Hannes Mantra
Hanne fortæller
Fra ler til krop:
En vej med sanselighed

Inden jeg valgte at uddanne mig som ernæringsterapeut, har jeg haft et liv, som af flere omgange har vekslet mellem arbejde med planter og jord, keramik og kunsthåndværk, og kost og sundhed. Noget af det, jeg elsker ved at arbejde med leret, er dets stoflighed og den sanselighed, som arbejdet med det vækker i mig. For at kunne formgive en smuk vase, blot for at tage et eksempel, er det så vigtigt, på den ene side at kunne sit håndværk, og på den anden side at forholde sig åbent og lyttende overfor materialet. Det er i spændingsfeltet mellem kundskab og sanselighed, at tingene tager form.  

I princippet er det ikke meget anderledes at arbejde med mennesker.

Det kræver den samme form for fintfølende sanselighed og lydhørhed at møde et andet menneske; at gøre sig fortjent til vedkommendes tillid. Når mennesker kommer til mig, er det fordi de har brug for min hjælp; de kommer fra et sårbart sted. For at kunne guide dem bedst muligt – for at kunne finde ind til kernen af deres udfordring og derfra lade et nyt sundt udtryk tage form – må jeg stille mig det samme ydmyge og åbne sted, som jeg har gjort som keramiker.

Jeg har den største respekt for processen, og tålmodighed i forhold til at lade klienten arbejde med mine anvisninger i det tempo, som er bedst for vedkommende. At lade kroppen indtage sin nye form. På den måde er jeg meget taknemmelig, ikke kun for den viden, jeg har omkring kroppen og kosten, men også for min indfølingsevne, som jeg føler, at arbejdet med keramikken og jorden har hjulpet mig med at skærpe.

Min største kilde til inspiration er naturen

Jeg har altid været meget interesseret i sundhed og økologi - i naturen og det naturlige i det hele taget. Da jeg arbejdede som au pair i USA i mine unge dage, fik jeg tilnavnet "Healthy Hanne". Det kom sig af, at jeg insisterede på at købe alle mine råvarer i det, der dengang hed Living Foods, et lækkert økologisk marked i San Anselmo, hvor vi boede. -Og selvom det jo er 30 år siden, så føler jeg egentlig, at beskrivelsen stadig passer meget godt. 

Naturen er det sted, hvor jeg bliver tanket op og finder ro.

I min have, på rideture på mine to islænder heste eller på gåben og cykel i skov og ved strand. Her på Bornholm er vi forkælede med en masse dejlig natur. Naturen er en stor kilde til visdom og inspiration.

Jeg har fået utrolig meget viden om planternes potente og alsidige egenskaber via min uddannelse på Urteskolen, og søger til stadighed viden. Men brugen af dem og arbejdet med dem tilføjer en anden dimension, som man ikke kan læse sig til. Der er så megen saft, kraft og energi forbundet med selv at gå ud og samle sine urter. 

Naturen er vores udgangspunkt - det er kroppens udgangspunkt. Derfor er det også så vigtigt, at vi passer på naturen, både den omkring os, og den indeni. Naturen søger jo altid mod balance.

Det kan være svært, men det er indsatsen værd

Som ernæringsterapeut tager jeg mine klienter med på en rejse ind i deres naturlige sundhed; først handler det om at opdage, hvilke årsager, der ligger til grund for en given problemstilling, og derefter om at finde modet til at foretage de nødvendige ændringer, både i forhold til kost og livsstil. 

Det kan både være svært og angstprovokerende at skulle undlade at spise noget, man plejer.

Mad giver en enorm tryghed. Der kan ligge mange følelser gemt her. Men har man oplevet at fordøjelsen pludselig fungerer, ikke at få eksem, at tabe sig, eller have mere overskud og energi, at slippe modløshed og depression, ikke have ondt i kroppen, så kommer motivationen også gerne. Krop og psyke hænger jo uløseligt sammen. Ofte vil processen også frigive følelser, resurser og mod til at foretage andre ændringer, end den som handler om kosten.

At symptombehandle er som at famle i blinde

Sammen med evnen til at afgifte (eller manglen på samme) er immunsystemet, blodsukkerbalance, stofskifte, hormonsystemet og fordøjelsen ofte de temaer, der går igen hos de fleste. Disse områder påvirker hinanden på godt og ondt - alt i kroppen hænger sammen. Derfor er det også så vigtigt at finde ind til den bagvedliggende årsag til en lidelse - det er en mere holdbar vej frem til vitalitet og velvære. 

 

Hvis man nøjes med at behandle symptomer, fortsætter symptomerne også gerne med at være der. Vidt forskellige symptomer, fx. allergi, angst og ledsmerter, kan eksempelvis alle være opstået af den samme årsag: En dårligt fungerende fordøjelse. Omvendt kan det samme symptom være tilstede ved forskellige lidelser, så vi dykker endnu dybere. For hvad er årsagen til den dårligt fungerende fordøjelse?

Som menneske i dag skal vi hele tiden arbejde bevidst på at bevare eller komme hen til en krop i balance. 

Aldrig før har vi været så udsat for at blive bragt ud af den balance. Vi påvirkes konstant af både fysiske og psykiske stressfaktorer både indefra og udefra. Og vi er for længst blevet klar over, at man ikke nødvendigvis er født med sundhed som udgangspunkt. Fra test af navlestrenge er der fundet mere end 200 forskellige kemiske stoffer. Så nogen af os er allerede belastet fra fødslen, og det giver god mening at hjælpe kroppen med, på den ene side at komme af med uønskede stoffer, og på den anden side undgå at der kommer flere ind.

Sessioner
En fælles opdagelsesrejse mod sundhed

Inden man dukker op hos mig til sin første session, skal man udfylde sin kostdagbog for 3 dage. Her skriver man hvad man spiser og drikker – og hvornår. Slik, kosttilskud, og evt. medicin skal også med; på den måde bliver kostdagbogen et reelt og vigtigt redskab, vi kan arbejde med. herefter, ved selve sessionen, søger vi så i fællesskab at komme frem til årsagen.

Jeg spørger ind til både fysiske symptomer og begivenheder, som har udløst problematikken.

Nogle gange er det en enkelt hændelse, som har væltet læsset, men oftest er det flere forskellige ting, der ligger til grund for problemerne. Bægeret er bare fyldt op, og pludselig kan det ikke rumme mere. Herefter er det min opgave at se, hvor der først skal sættes ind for at få hul på tingene og energien til at flyde igen.

 

Nogle gange kan en enkelt session være nok til at få løst op, men oftest skal der en længere proces til for at komme til bunds i tingene. Vi mødes flere gange med 6 - 8 ugers mellemrum for gradvist at pille flere og flere lag af problematikkens forskellige facetter, og derigennem nå ind til kernen. Lidt ligesom at skrælle et løg lag for lag.

Sammen opbygger og beskytter vi kroppen

Det vi konkret arbejder på, er at få fjernet alt det i kosten, som forstyrrer og hæmmer, og i stedet tilføre de elementer, som styrker og bygger op. Vi arbejder på at få krop og sind tilbage i balance; tilbage til det sted, hvor kroppen selv har ressourcer til at klare opgaverne med at afgifte, nedbryde, optage, opbygge og beskytte.  

Jeg giver naturligvis al den støtte og vejledning, jeg kan ...

men det er klienten selv, der skal gå hjem og foretage de ændringer, vi har fundet frem til. Der findes sjældent noget quick-fix, så det kræver tålmodighed og dedikation at skabe de vedvarende forandringer. Til gengæld har de rigtig stor effekt, og i sidste ende er det jo det, vi samarbejder om at skabe.

Udvalgte uddannelser

Udover min faglige viden, trækker jeg på min egen erfaring og min evne til at ”mærke andre”. Der er en stor grad af ordløs fornemmelse, af sanselighed, i mit møde med andre mennesker, som helt naturligt indgår i mit arbejde. En forståelse af det sted, hvor kroppen kommer allermest harmonisk til udtryk, og en glæde ved at kunne guide et andet menneske derhen.

»

«

- Hanne Hansen
bottom of page