top of page
Opskrifter & Inspiration

Mad er information til cellerne i kroppen, og næringsstofferne kan tænde og slukke for dine gener. Celler bliver skiftet ud ofte, og dernæst bygget op af den føde vi indtager og optager. På godt og ondt.

Her på bloggen kan du hente lækre opskrifter og inspiration til at integrere den kost og de madvaner, som tænder for lige netop de ressourcer i din krop, du har brug for. ​

Opskrifterne inddrager årstidens gode råvarer, hvor det er muligt, men er der noget du savner, er du altid velkommen til at kontakte mig.

  • Forfatters billedeHanne Hansen

Søvn

Opdateret: 13. dec. 2022


Det er ikke alt man kommer sovende til, og selvfølgelig er alle "kroniske" sygdomme og hårdnakkede symptomer ikke nødvendigvis klaret med søvn alene. Men når det så er sagt, så er det faktisk utrolig vigtigt, at få den nødvendige søvn. Lige så vigtigt som at spise sundt og få motion. Når vi sover, er det det parasympatiske nervesystem, der tager over. Det fremmer de reaktioner, som genopbygger kroppen. Eksempelvis bekæmper sygdom, styrker immunforsvaret i det hele taget, reparerer ødelagt væv, fremmer fordøjelse, afgiftning og hormonbalance og opretholder mental sundhed.

Mangel på søvn og dårlig søvn, hvor man ikke kommer helt ned i den dybe søvn, kan derimod have flere negative konsekvenser.

Mangel på søvn er en stor stor faktor i forhold til vægtøgning. Både børn og voksne har i undersøgelser vist så meget som 85% og 55% større risiko for at udvikle overvægt (1). Måske bl.a. fordi det forstyrrer balancen mellem hormonerne ghrelin, det hormon der stimuler appetitten, og hormonet leptin som hæmmer appetitten (2).

Søvnmangel kan hæmme koncentration og ydeevne betydeligt. En undersøgelse viser at praktikanter på et sygehus med vagter længere end 24 timer laver helt op til 36% flere seriøse fejl (3). Et andet studie viser, at søvnmangel kan påvirke hjernefunktionen på samme måde som alkohol (4). Et studie med 110 skolebørn i alderen 8-11 viser også tydeligt sammenhæng mellem søvn og indlæring (5).

Fysisk præstation er også påvirket af, om vi får nok søvn. Et hold basketballspillere viste markant hurtigere reaktion og hurtighed i det hele taget, bedre reaktionstid, bedre præcision og højere grad af mental velvære (6). Et studie med 2.800 ældre kvinder viser sammenhæng mellem søvnmangel, langsommere gang og i det hele taget større problemer med at udføre forskellige aktiviteter (7).

Mængden og kvaliteten af søvn har stor betydning for vores helbred i det hele taget. Så alvorlige ting som hjerte/kar problemer, blodpropper (8) og udvikling af type 2 diabetes (9)

Et studie med en sunde unge mænd, som seks nætter i træk kun sov fire timer, viste symptomer på prædiabetes (10).

Depression er ofte kædet sammen med søvnmangel, og her kan det måske være svært at sige, hvad der kommer først, men sammenhæng er der (11).

Der skal ikke mangle meget søvn, før det hæmmer immunforsvaret (12). I et 2 ugers forsøg, hvor 153 sunde personer blev præsenteret for alm. influenza, var dem der sov mindre end 7 timer tre gange mere sikre på at få influenza, end dem der sov mindst 8 timer (13).

Der er en tydelig sammenhæng mellem inflammation i mave/tarm-kanalen og søvnmangel. Ligesom med depression kan det ene også her medføre det andet (14).

Så der er mange grunde til at sørge for at få sovet optimalt. Hvad er optimalt? Det er forskelligt fra person til person. Men et sted mellem 7-9 timer, og lidt mere for børn og teenagere. Og husk søvn er gratis!


For en god ordens skyld, vil jeg lige skrive, at de ovennævnte oplysninger ikke skal erstatte et besøg hos lægen.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page