Et symbol på sundhed
Og guleroden (Daucus carota L). Ja den har vist længe været et symbol på sundhed! Og slet ikke uden grund. Gulerødder har et højt indhold af alfa- og beta-caroten. Det er beta.caroten, som i kroppen bliver omdannet til A-vitamin. Det kræver, at der er olie/fedt til stede, da det er et fedtopløseligt vitamin!
Beta-carotin er op til seks gange nemmer for kroppen at optage, hvis gulerødderne er kogt/bagt, og ellers jo finere revet og hakket jo bedre. Så husk at tygge de rå grundigt!
A-vitamin bidrager til at vedligeholde et normalt syn, hud og slimhinder, en normal celledeling i kroppen og et normalt immunforsvar. Gulerødder har også et pænt indhold af C-vitamin og flere forskellige mineraler, især kalium, natrium, kalcium, magnesium og fosfor.
Oveni er der også masser af fibre, som nærer vores gode bakterier i tarmen, øger volumen, og på flere måder altså er med til at forbedre fordøjelsen.
Jeg undgår helst at skrælle mine gulerødder (og rødder i det hele taget), for i skrællen sidder bitterstoffer (også før omtalte gode bakterier), som sætter ekstra skub i både fordøjelse, afgiftning, fedtforbrænding og ikke mindst forbedrer det blodsukkerbalancen og øger insulin følsomheden markant. Andre vigtige plantenæringsstoffer i rødderne har kraftig antioxidant effekt, og er kædet sammen med forbedret immunfunktion, formindsket risiko for mange sygdomme bl.a. hjerte/kar-sygdomme, forskellige former for cancer, osteoporosis, bronkitis og urinvejsinfektion. Her er det også vigt at holde sig for øje, at mindst 50% sidder i skrællen!
De inkluderer:
Beta-caroten som er omtalt længere oppe. Orange gulerødder har et ret højt indhold.
Alfa-caroten som i mindre mængder end Beta-caroten, bliver omdannet til A-vitamin.
Lycopen er en rød antioxidant. Findes i røde frugter og grøntsager, indklusive lilla og røde gulerødder.
Lutein er en af de mest forekommende antioxidanter i gulerødder. Vigtig for øjnene/synet.
Polyacetylen er et stof der i studier har vist sig at beskytte mod leukæmi og andre former for cancer.
Guleroden er en af de grøntsager, der bliver dyrket allermest af på verdensplan.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21864090
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14673607
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12424335
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22263789
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21864090
コメント