top of page
Opskrifter & Inspiration

Mad er information til cellerne i kroppen, og næringsstofferne kan tænde og slukke for dine gener. Celler bliver skiftet ud ofte, og dernæst bygget op af den føde vi indtager og optager. På godt og ondt.

Her på bloggen kan du hente lækre opskrifter og inspiration til at integrere den kost og de madvaner, som tænder for lige netop de ressourcer i din krop, du har brug for. ​

Opskrifterne inddrager årstidens gode råvarer, hvor det er muligt, men er der noget du savner, er du altid velkommen til at kontakte mig.

  • Forfatters billedeHanne Hansen

Hvidløg


Hvidløg er en helt fantastisk køkkenurt og lægeurt i en og samme pakke. Stammer oprindeligt fra Centralasien, og man ved, at urten har været brugt og dyrket i flere tusinde år, og er således en af verdens ældste kulturplanter, som i dag findes i et væld af varianter.


Nogle af de mest undersøgte virksomme stoffer i hvidløg er allicin, ajoene og S-allyl-cysteine (SAC).

Stoffet alliin bliver omdannet til allicin lige så snart det kommer i forbindelse med ilt, altså når det bliver knust, revet, snittet og presset.

Ajoene dannes af stoffet allicin.

S-allyl-cysteine (SAC) er det svovlholdige stof der gør, at hvidløg lugter som de gør.

En af de virkelig interessante egenskaber ved hvidløg og særligt stofferne ajoene og allicin, er evnen til at hæmme bakterier, som ellers nærmest er blevet resistente overfor penicillin og sulfapræparater.(1)(2)

Patogene bakterier som Pseudomonas aeruginosa, der kan sætte sig som kroniske eller hyppigt tilbagevendende infektioner i urinvejene, kan for nogle være nærmest umulige at slippe af med med konventionelle midler.

Bakterierne laver det man kalder en biofilm. De benytter sig af Quorum sensing, hvilket forenklet betyder at de kan kommunikere, mærke hvor mange de er, og ændre deres gen- udtryk til hvad der gør dem stærkest. Hvilket jo er ret fantastisk, men ikke så rart for dem der har fået dem indenbords, for de kan som sagt være svære at få bugt med.

Det stofferne fra hvidløg kan, er at forhindre Quorum sensing, altså evnen til at kommunikere og dermed også at ændre på deres gen-udtryk på samme tid. Det samme gælder tilsyneladende for selv hårdnakket virus.(3)

Så selvom mennesker har brugt hvidløg meget længere end penicillin, så har bakterierne ikke lært at gøre sig resistente overfor det. Hurra for det..

Især diabetes 2 er i voldsom stigning ikke bare i Danmark, men i hele verden, og der bliver brugt enorme summer på medicin og indlæggelser. For ikke at tale om nedsat livskvalitet pga. symptomer som øget tørst, hyppig vandladning, kløe, infektion i hud og slimhinder, kvalme, træthed, føleforstyrrelser, synsforstyrrelser, vanskelig heling af sår og idet hele taget forringelse af den almene helbredstilstand.

Hvidløg har blodsukker regulerende egenskaber, og efter bare 14 dage med tilskud har der i undersøgelser vist sig et markant fald i fasteblodsukker, som blev ved med at falde støt i det halve år undersøgelsen varede.(4) Det hænger sammen med både en større produktion af insulin og også et fald i insulinresistens.(5)

Svamp og parasitter kan hvidløg også få bugt med ret effektivt (6)(7) Det gælder både selve de uønskede "gæster" men også de toksiner, som de efterlader, og som ellers kan gøre stor skade på vores væv.

Cancer er ifølge Kræftens bekæmpelse støt stigende. Således stiger antallet af kræfttilfælde i hele verden. Også i Danmark er der sket en stor stigning. I 1940'erne var der lidt over 9.000 nye kræfttilfælde om året i Danmark. I dag (tal fra 2018) er der lidt mere end 44.000.(8)

I et spændende forsøg hvor man testede 34 forskellige frugter og grøntsagers anticancer effekt på forskellige typer kræft, viste hvidløg sig at have langt den største effekt.(9)

Kemoterapi er som bekendt ret hårdt ved kroppen, da det ikke bare slår kræftcellerne ihjel men også de raske celler. I et andet forsøg testede man muligheden for at nedsætte dosis af cancermedicinen når der blev tilføjet allicin (hvidløg) sammen med. Her viste der sig bedre virkning, end når medicinen blev brugt alene.(10)

Endnu et forsøg med kun hvidløgsekstrakt kunne vise at effekten kun var kraftig nok, når det blev sprøjtet direkte ind i tumoren. Til gengæld var det, brugt på den måde så effektivt, at al kræft forsvandt.(11)

Rigtig spændende bliver det så med et forsøg, hvor hvidløgs- og citronekstrakt i kombination viser en ret stor hæmmende effekt på cancer, også selvom det netop indtages gennem fordøjelseskanalen. Hvidløg og citron blev i samme forsøg, også testet hver for sig, men synergieffekten af de to var markant bedre.(12) Kombinationen virker på flere måder. Hæmmer angiogenese, fremmer apoptose og aktiverer immunsystemet i hele kroppen.


Fantastisk urt !!


For en god ordens skyld, vil jeg lige skrive, at de ovennævnte oplysninger ikke skal erstatte et besøg hos lægen.


Vil du gerne selv dyrke store hvidløg? Hemmeligheden er blandt andet at sætte store fed. Ikke bare de små rester, som er tilbage, og som man ikke gider at pille! Feddene skal sættes her i oktober i vel drænet jord, og så kan de godt lide noget god næring. Sætter man dem først om foråret, når de ikke at dele sig til flere fed.


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page